Czym są dozowniki ślimakowe i dlaczego gwarantują precyzyjne dozowanie sypkich materiałów?
Dozowniki ślimakowe (zwane też śrubowymi) to urządzenia umożliwiające kontrolowane podawanie sypkich lub granulowanych produktów. Możemy je stosować w wielu gałęziach przemysłu (m.in. spożywczym, chemicznym czy farmaceutycznym). Dzięki możliwości precyzyjnej regulacji ilości dozowanego materiału gwarantują one niezawodność pracy niezależnie od zmieniających się czynników. Co warto o nich wiedzieć?
Przeczytaj nasz artykuł, a dowiesz się:
- czym są i jak działają dozowniki ślimakowe,
- jakie jest zastosowanie dozowników ślimakowych,
- gdzie kupić dozowniki ślimakowe dla różnych branż.
Wiele osób nawet nie wie o istnieniu dozowników ślimakowych. A jednak mają one niebagatelne znaczenie w funkcjonowaniu wielu branż przemysłowych. Dlatego w tym artykule przedstawimy najważniejsze informacje o nich.
Dozowniki ślimakowe – zasada działania i rodzaje
Dozowniki ślimakowe służą do precyzyjnego dozowania materiałów sypkich. Zasada działania mechanizmu ślimakowego (śrubowego) jest bardzo prosta. Wykorzystuje on obrotowy wirnik w kształcie śruby, który przesuwa materiał wzdłuż obudowy dozownika. Podczas gdy ślimak się obraca, zwoje śruby pobierają produkt z zasobnika i przemieszczają go w kierunku wylotu. Umożliwia to kontrolowane podawanie określonej ilości surowca. Ścisłe dopasowanie kształtu ślimaka i komory dozownika zapewnia stabilny przepływ i ogranicza straty materiału, a prędkość obrotowa śrub wpływa na tempo i dokładność dozowania. Innymi urządzeniami stosującymi mechanizm ślimakowy są przenośniki ślimakowe i podajniki ślimakowe.
W dużym uproszczeniu zasada działania dozownika ślimakowego jest podobna do mechanizmu w maszynce do mielenia mięsa czy w zabawkach dziecięcych do przenoszenia piasku. Różnica polega jednak na skali, jakości wykonania i stopniu precyzji – w dozowniku ślimakowym kluczowe jest dokładne odmierzanie, podczas gdy zabawki czy maszynka do mięsa służą głównie do samego transportu (mieszania, mielenia).
Dozowniki ślimakowe dzielimy na wolumetryczne i grawimetryczne. Te pierwsze dawkują surowiec na podstawie objętości, głównie przez regulację obrotów ślimaka. Dozowniki grawimetryczne z kolei tale mierzą masę dozowanego materiału, gwarantując wysoką precyzję niezależną od zmieniającej się gęstości czy wilgotności.
Zastosowanie dozowników ślimakowych
Dzięki swojej precyzji i możliwości regulacji dozowniki ślimakowe mają szerokie zastosowanie w procesach produkcyjnych. Dokładne porcjowanie produktu ogranicza straty surowca. dodatkowo umożliwiają dopasowanie systemu ważenia do wymogów jakościowych, stabilną pracę w zautomatyzowanych liniach i łatwą integrację z różnymi systemami sterowania.
Najważniejszymi branżami, w których dozowniki ślimakowe mają zastosowanie są: branża spożywcza (dozowanie cukru, przypraw, proszków mlecznych) i przemysł chemiczny i farmaceutyczny (mieszanie i podawanie substancji sypkich o zróżnicowanej granulacji).
Dozowniki ślimakowe dopasowane do naszej branży z łatwością kupimy u polskich producentów i dystrybutorów.
Art. Sponsorowany